Referentna kamatna stopa 12 posto

Bez autora
Jan 17 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 50 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 12 posto.Izvršni odbor je, pri donošenju odluke o meri povećanja, imao u vidu da je inflacija iznad gornje granice cilja i da je procenjeno povećanje stepena restriktivnosti monetarne politike još uvek neophodno kako bi se obuzdali inflatorni pritisci, podstaknuti rastom regulisanih cena, povećanjem inflatornih očekivanja, rastom cena hrane i svetske cene nafte.

Referentna kamatna stopa 12 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 50 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 12 posto.

Kako je saopštila NBS, Izvršni odbor je, pri donošenju odluke o meri povećanja, imao u vidu da je inflacija iznad gornje granice cilja i da je procenjeno povećanje stepena restriktivnosti monetarne politike još uvek neophodno kako bi se obuzdali inflatorni pritisci, podstaknuti rastom regulisanih cena, povećanjem inflatornih očekivanja, rastom cena hrane i svetske cene nafte. U obzir je uzeto i to da će niska agregatna tražnja i dalje imati dezinflatorni uticaj, naročito imajući u vidu, niži od najavljenog, rast penzija i zarada u javnom sektoru.

U saopštenju se navodi i da povećanjem referentne kamatne stope za 50 baznih poena NBS teži da obezbedi da se inflacija u srednjem roku nađe u granicama utvrđenih ciljeva za kraj 2012. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora zakazana je za 10. februara 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik